press

Ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων

Δευ - Πεμ: 10:00- 14:00, 17:00-19:00 Παρ: 10:00- 14:00
+ (30) 210 6429991
gleon@iatrodikastiki.gr info@iatrodikastiki.gr
press
press
Logo espa
to top

Blog

vi

Φάκελος ενδοοικογενειακή βία: Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο #ΜενουμεΣπιτι – “Να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά”

Όταν, με το ξέσπασμα της πανδημίας, εφαρμόστηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών για να προστατευθούν από τον ιό SARS-COV-2, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκαν παγιδευμένα στο σπίτι και απροστάτευτα απέναντι στο θύτη κακοποιό τους, που συχνά είναι μέλος της οικογένειας.

Tης Ρούλας Σκουρογιάννη

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε μεγάλη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 20% έως 30%) τις πρώτες εβδομάδες μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από την Γιουχάν μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Αυστραλία, η μεν πανδημία προκάλεσε υγειονομικά προβλήματα, η δε επιβολή καραντίνας προκάλεσε οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν τη βία στα πλαίσια της οικογένειας, εκεί φυσικά όπου προϋπήρχαν ανάλογα ζητήματα.

  • Το σημαντικό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις και παρουσιάζει τρομερή έξαρση την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, που είχε δημοσιευτεί την άνοιξη του 2020, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 30% στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, κατά 30% στην Ιταλία και την Κύπρο, κατά 20% στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Καταλονία.

Τις περισσότερες φορές, τα θύματα εγκλωβισμένα στο σπίτι δεν ήταν σε θέση να καλέσουν την αστυνομία, για πρακτικούς λόγους αλλά και από φόβο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στην Ισπανία και τη Γαλλία, οι αρχές προέτρεπαν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ζητούν βοήθεια απευθυνόμενα σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, στα λίγα δηλαδή καταστήματα που παρέμεναν ανοικτά και μπορούσαν να έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση τα θύματα.

  • Το Μάρτιο του 2020, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, έκανε παγκόσμια έκκληση για ειρηνική συμβίωση στα σπίτια αλλά και για καταγγελία κάθε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.

Αν περίπου 50 γυναίκες χάνουν τις ζωές τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  • Στην Ελλάδα, από τις αρχές του πρώτου lockdown, δημιουργήθηκε ένα δίκτυ προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με την πολύτιμη συνέργεια αρμόδιων φορέων, όπως της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που έθεσαν στη διάθεση των θυμάτων, εκτός από την ηθική στήριξη και την κατανόηση, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 που παρέμεινε σε επιφυλακή, 24 ώρες την ημέρα, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας και δωρεάν εξέταση των θυμάτων από δημόσιες ιατροδικαστικές αρχές.

Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται για περισσότερους από 12 μήνες τώρα και το libre, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), κ. Γρηγόρη Λέων, σχετικά με το αν καταγράφονται με την ίδια ένταση τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τώρα που συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα αλλά σχετικά πιο χαλαρά και το τι συμβουλεύουν οι ιατροδικαστικές αρχές να κάνουν τα θύματα για να προστατευτούν από κακοποιητικές συμπεριφορές.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ